Simkaart

Een simkaart, wat houdt dat in? Heeft zo’n sim eigenlijk een bepaalde houdbaarheid en waarom is dat? En waarom is mijn formaat simkaart anders dan die van jou? Hieronder vind je antwoord op al je (terechte) vragen:

Wat doet een simkaart?

Het ‘SIM’ in simkaart staat voor ‘Subscriber Identity Module’, wat Engels is voor iets als Gebruikers Identiteit Chip. Je kunt je simkaart dus zien als een informatiedrager (ook wel ‘smartcard’), door middel waarvan de basisgegevens van je telefoon beveiligd opgeslagen zijn: je 06 nummer, de provider, het abonnementstype, het beltegoed, enzovoorts. En daarnaast je gebruiksgegevens, zoals je contacten, telefoonnummers en berichten. Dit is echter wel een vereenvoudiging: in feite is de simkaart niet de drager van de gegevens, maar is deze info opgeslagen bij je provider en is de simkaart nodig om ze op te kunnen halen.

Waarom heb ik een simkaart nodig?

Je simkaart kun je dus eigenlijk zien als de sleutel tot het mobiele netwerk. Je persoonlijke gegevens en de diensten die behoren bij je abonnement zijn gekoppeld aan je simkaart, via diens unieke nummer. Wanneer je verbinding maakt met je mobiele netwerk wordt je via dit unieke nummer geïdentificeerd, waarna je van de diensten die bij je abonnement horen gebruik kan maken. Je hebt dus een simkaart nodig om van de diensten van je provider gebruik te kunnen maken.

Heeft elke simkaart één vast mobiel nummer?

Dit wordt vaak gedacht, maar is niet waar. Elke simkaart heeft wel een uniek intern nummer, het IMSI nummer, dat wordt gebruikt voor de beveiligde communicatie met je provider. Maar het is wel degelijk technisch mogelijk om zonder van simkaart te wisselen een ander mobiel telefoonnummer te krijgen, of te wisselen van abonnementsvorm: van prepaid naar abonnement of vice versa. De simkaart is altijd gekoppeld aan één bepaalde mobiele provider, maar het bijbehorende mobiele 06 nummer kan dus veranderd worden. Je kunt bijvoorbeeld verzoeken om het 06 nummer dat je al een tijd in gebruik hebt te blijven gebruiken bij het afsluiten van een nieuw abonnement of een prepaid simkaart van een andere provider. Meer informatie over dit proces leest u op onze nummerbehoud pagina.

Hoelang is een simkaart houdbaar?

Er bestaat een onderscheid tussen de houdbaarheid van de simkaart in combinatie met het 06 nummer en de houdbaarheid van het beltegoed wat aan de simkaart is verbonden. Nieuwe simkaarten die door de providers worden uitgegeven hebben meestal een uiterste activatie datum die op enkele jaren na productie is ingesteld. Eenmaal geactiveerd door een gebruiker verschilt de houdbaarheid van de simkaart per provider. Meer over de houdbaarheid van een simkaart en het beltegoed per provider leest u op de houdbaarheid simkaart pagina.

Welk simkaart formaat heb ik nodig?

Het formaat simkaart dat u nodig heeft hangt af van het merk en type telefoon waarmee u de simkaart gaat gebruiken. De meest simpele en oudere modellen gebruiken nog steeds het grootste formaat de mini simkaart. Terwijl de allernieuwste smartphones het kleinste formaat, de nano simkaart gebruiken. Als u er niet zeker van bent welk formaat simkaart u nodig heeft bezoek dan onze simkaart formaat pagina. Mocht u op een bepaald moment een ander toestel gaan gebruiken of u bezit een simkaart die niet in uw huidige telefoon past, dan bestaat er de mogelijkheid het simkaart formaat aan te passen. Met een simkaart adapter maakt u een simkaart compatible met een telefoon die een grotere simkaart behoeft. En als u een kleiner formaat simkaart nodig heeft dan bestaat de mogelijkheid tot simkaart knippen. In het laatste geval is porteren van het 06 nummer en de gegevens naar een 3-in-1 simkaart ook een optie.